top of page

Heijastin
on suomalainen keksintö!

design-drawings-for-safety-reflector.jpg

Heijastimen keksimisestä on monia legendoja, mutta tämä on tositarina siitä, kuinka heijastimesta tuli suomalainen innovaatio

Pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti (1912–1972) osti vuonna 1955 navettaan ruiskuvalukoneen, jolla hän valmisti mm. muovisia kodintarvikkeita ja perävaunujen takaosaan asennettavia heijastimia. Arvi pohti ystäviensä kanssa liikennepoliisista, voisiko perävaunujen näkyvyyttä liikenteessä käyttää myös jalankulkijoille. Hän sai idean liimata yhteen kaksi heijastinpaneelia perävaunuihin ja ripustaa se takkiin hakaneulalla ja narunpalalla – ensimmäinen jalankulkijoiden heijastin syntyi. Tämä varhainen versio oli melko hankala ja raskas, joten siitä ei tullut suosittua.

reflector-old-school-trends.jpg
old-advertisement-safety-reflector-boy.jpg
old-advertisement-safety-reflector-oldman.jpg
vuosisadan_liikenneteko_safety_reflector_of_finland.jpg
sf-traffic-act-of-the-year-2017.jpg

Jokainen elämä on korvaamaton, jokainen on nähtävä!

Toimitusjohtaja Taisto Lehti ja maalausinsinööri Kalervo Suomela, TALMU Oy valitsivat vuosisadan tärkeimmän liikenneteon palkinnon turvaheijastimista.

Arvi Lehti kuoli melko nuorena, ja hänen poikansa Taisto Lehti (s. 1945) siirtyi Talousmuovi Oy:n johtoon vasta 25-vuotiaana. Liiketoiminta kasvoi ja muuttui TALMU Oy:ksi, joka työllisti huipussaan 450 henkilöä. TALMU valmisti monenlaisia muovituotteita, mutta Taisto näki heijastimen aina vauvana. Heijastimen suosio nousi huimasti, kun Taisto toi Englannista 70-luvulla galvanoprismat, jolloin yritys pystyi valmistamaan erimuotoisia heijastimia. Suomalaiseksi klassikoksi kutsutun lumihiutaleheijastimen suunnitteli tuotesuunnittelija Kalervo Suomela vuonna 1973.

Taisto Lehti on vaikuttanut vahvasti suomalaiseen heijastinten käyttökulttuuriin; nykyään puolet suomalaisista käyttää heijastinta. Nyt näitä samoja prismaheijastimia kehittää edelleen ja viedään useisiin maihin Safety Reflector Finland Oy:n toimesta.

bottom of page